Загадковий чорний кмин

«Кмин звичайний» або «чорнушка посівна» є лікарською рослиною, що приносить насіння чорного кмину. Дана рослина має багато інших назв і популярно в багатьох країнах.

З насіння кмину методом холодного пресування отримують масло, яке вже багато років славиться як ліки від усіх захворювань. Його застосовують і в наші дні в народній медицині для лікування деяких хвороб.

Також масло активно використовується в косметології, завдяки своєму позитивному впливу на шкіру обличчя.

У маслі кмину міститься велика кількість активних речовин і компонентів, що відповідають за здоров'я клітин шкіри (амінокислоти , вітамін F , насичені жирні кислоти , вітаміни A і E). Також до складу масла входять антибактеріальні речовини, мікро-і макроелементи і мінерали.

Масло рекомендується застосовувати для догляду за проблемною шкірою, яка страждає від різних гнійних висипань або запалень, а також лікування більшості шкірних захворювань. Масло також добре очищає брудні пори на жирній шкірі обличчя.

Масло допомагає зупинити або усунути різні запальні процеси, здійснюючи антибактеріальну, розсмоктуючу, антисептичну дію на шкіру. Масло кмину можна використовувати для лікування грибкових захворювань шкіри.

Також масло кмину відмінно допомагає при лікуванні псоріазу, лишаю, дерматиту, екземи, бородавок та інших шкірних захворювань.

Крім усього іншого, масло кмину підвищує пружність і еластичність шкіри, знімає набряклість і очищає пори.

Масло чорного кмину рекомендується не використовувати в чистому вигляді, а змішувати з іншими рослинними оліями або використовувати чисте масло, але на невеликих ділянках шкіри.

Наприклад, при захворюваннях шкіри, таких як псоріаз, бородавки, екзема і т.д., маслом змащуються невеликі , уражені ділянки шкіри. Також при лікуванні проблемної шкіри рекомендується застосовувати масло ще і внутрішньо, 2 рази на день, по 1 ч.л. за півгодини до їжі. Якщо смак масла вам неприємний, то можете змішати його з однією ложкою меду.

Для того, щоб поліпшити стан жирної шкіри відмінно підійдуть маски з масла кмину і масла виноградних кісточок : 1 ст.л. виноградної олії на 1 ч.л. масла кмину. Потрібно змастити обличчя отриманою сумішшю і змити маску холодною водою через 40 хвилин.

Ще один хороший рецепт для жирної шкіри і для жирних ділянок комбінованої шкіри: 0,5 ст.л. зеленої, білої або блакитної глини необхідно розвести прохолодною водою до утворення однорідної суміші середньої густоти; додати 1 неповну ч.л. масла кмину, розмішати і нанести на обличчя; через 15 хвилин вмиватися холодною водою. Цю маску необхідно робити 2 рази на тиждень.

Якщо у вас є прищі, можете спробувати точкове змазування маслом кмину або додати масло в крем від прищів, який ви використовуєте (на 1 частину крему - 1-2 краплі олії). Таким же чином його можна додавати і в інші крему для обличчя.

Врахуйте, що бувають випадки зворотної дії на шкіру, коли масло чорного кмину викликає ще більшу алергічну реакцію. Тому якщо через тиждень використання масла, ви не побачите ніяких поліпшень або ж навпаки, стан шкіри погіршиться, вам слід відмовитися від використання масла. Вагітним жінкам вкрай протипоказано прийняття масла чорного кмину всередину.