Цікаві факти про какао-масло

Какао-масло отримують з насіння шоколадного дерева, яке росте в американських тропіках. У наших широтах воно використовується завдяки дослідженням натураліста Карла Ліннея, який у XVIII столітті відкрив і класифікував цю рослину.

Шоколадне дерево являє собою високу рослину, що досягає в окремих випадках 12 метрів. Квіти, а потім і плоди какао, з'являються прямо із стовбура. Плоди за розмірами і твердості нагадують диню, і найцінніша їх частина знаходиться в серцевині. Це мигдалеподібні насіння, кількість яких в одному плоді може досягати до 50 штук. Саме з них, провівши попередню обробку, отримують одне з найцінніших масел - масло какао.

Для цього плоди розрізають і поміщають в спеціальні ємності, де вони починають бродити. Цукор розкладається на вуглекислий газ і етиловий спирт, після чого температуру цієї маси доводять до 50 градусів. Через 7-10 днів такого впливу з насіння какао йде гіркота і з'являється неповторний і улюблений багатьма шоколадний аромат. Щоб витягти з насіння масло, їх перетирають, а отриману суміш піддають гарячому пресуванню. Щоб масло не застигло, його розливають у форми з використанням фільтрів з підігрівом. Майже 50% складу какао-бобів займають жири.

Какао-масло пахне шоколадом і залишається твердим аж до температури в +25 градусів. Його природний колір - кремовий, світло-коричневий або навіть світло-жовтий. Плавитися масло починає при температурі +33-36 градусів. Какао-масло широко використовують не тільки в кондитерській і харчовій промисловості, але і в медицині і косметології. Нерідко дорогі сорти мила містять дезодороване какао-масло.

У какао-маслі знаходиться величезна кількість жирних ненасичених кислот (лінолева, олеїнова), а також насичених гліцеридів (стеаринова), що дозволяє йому підтримувати необхідний рівень холестерину в тілі людини. Тонізуючі властивості масла визначають такі алкалоїди, як таніни, кофеїн і метилксантин. Також воно містить незамінні кислоти - лінолеву і ліноленову, які є джерелом вітаміну F, а також забезпечують організму імунітет. Крім того, ці кислоти є антигістамінними та протизапальними, беруть участь в обміні холестерину.

Медицина використовує какао-масло для виготовлення мазей та свічок проти опіків, екзем, шкірних паталогій, в лікуванні простудних захворювань. Масло відмінно підходить для пом'якшення кашлю і виділення мокротиння. Дуже часто какао-масло можна зустріти в складі кремів для обличчя, помад, шампунів і бальзамів для волосся. У чистому вигляді воно використовується для масажу і як ароматерапія. Какао-масло незамінне для збереження пружності шкіри, позбавлення від зморшок, захисту від обмороження та обвітрювання.