Королева ефірних масел - лаванда

Мабуть, багато хто погодиться, що лаванда - королева ароматів. Здавна вона використовувалася не тільки в косметології та парфумерії, але і у виробництві побутової хімії, кулінарії і, звичайно, в медицині. На сьогоднішній день ефірне масло лаванди часто застосовують як засіб ароматерапії.

Ефірне масло лаванди отримують з однойменного рослини шляхом водно-парової дистиляції. Для цього беруть всі частини рослини, хоча основна кількість олії міститься в суцвіттях. Кінцевий продукт виходить безбарвним і легким, що складається зі складних ефірів спирту L-ліналоола, валеріанова, оцтової, масляної та капронової кислот, а також лавандіола, гераниола, кумарину, герніарін, борнеолу та інших.

Основні дії ефірної олії лаванди - сечогінна, седативна та протисудомна. Крім того, це масло покращує мікроциркуляцію крові, роботу серцево-судинної системи, мозковий кровообіг. Лавандова олія також здатна надавати антисептичну і бактерицидну дію, а також заспокоювати і тонізувати. Ефірне масло лаванди відмінно допомагає в боротьбі з безсонням і розладами нервової системи, загальною апатією, втомлюваністю та занепадом сил.

Дане масло часто застосовують у поєднанні з цитрусовими ароматами, розмарином, трояндою, шавлією, мускатом і гвоздикою, пачулі і хвойними маслами.

Щоб зняти стрес і розслабити нервову систему, досить помістити в кімнату аромалампу з лавандовим маслом. Цілеспрямоване вдихання ароматів цього ефірного масла сприяє стимулюванню серцевої діяльності і ЦНС, а гарячі і холодні інгаляції відмінно допомагають при простудних захворюваннях і бронхітах.

Для зняття м'язових і ревматичних болів роблять теплий компрес з 5-7 краплями лавандового масла, а холодні компреси підійдуть в якості засобу проти термічних і сонячних опіків - для цього потрібно приготувати суміш з 10 крапель базового масла і 1 краплі лавандового.

Аромаванни з додаванням лавандового масла допомагають не тільки розслабитися і зняти стрес, але і полегшити сечокам'яну хворобу, пієлонефрит та інші запалення.

Ефірне масло лаванди входить до складу косметичних засобів для жирної та комбінованої шкіри, оскільки володіють підсушуючою і протизапальною дією. З його допомогою лікують акне, дерматити, екземи та інші шкірні хвороби, прибирають жирність шкіри і закупорку пір. У складі шампунів і масок для волосся це масло робить волосся шовковистим і блискучим, прибирає лупу.

Лавандова олія також відмінно підходить для легкої дезодорації приміщення, проте слід пам'ятати, що є люди з індивідуальною непереносимістю цього масла. Також його не рекомендується застосовувати алергікам і вагітним.